Planten opruimen herfst

Aan de slag om de tuin winterklaar te maken!

Geruisloos is de zomer inmiddels alweer overgegaan in de herfst. De bladeren zijn weer van de bomen gevallen en de meeste planten in je tuin zijn uitgebloeid. De natuur maakt zich op voor de winter. Toch is het niet nodig om jouw tuin er triest en troosteloos bij te laten staan. Wij hebben een aantal goede ideeën om ook in de herfst nog volop van je tuin te kunnen genieten.

Het gazon in topconditie de winter in

Zorg ervoor dat je regelmatig de dorre bladeren van het gazon haalt. Zo voorkom je onnodig gele plekken in het gras en glibberige valpartijen. Bovendien heb je kans op schimmels en ziekten in een gazon waarop de dorre bladeren blijven liggen. Als je het nog niet gedaan hebt, controleer dan ook even de pH-waarde van het gazon. Is deze lager dan 5, strooi er dan genoeg kalk over tot de pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 komt.

Planten opruimen en planten

Planten opruimen herfstOm de trieste aanblik van de tuin op te fleuren, kan je zolang het nog niet vriest, nog vaste planten in de tuin zetten. Zet bijvoorbeeld kleurige winterviooltjes in je border, of in plantenbakken. Ook de winterjasmijn en de herfstaster zorgen in de herfst nog voor volop kleur in de tuin of blad houdende planten aanplanten. Jonge fruitbomen en bollen kunnen ook nog de grond in voordat het gaat vriezen.

Planten opruimen herfst

  • Planten die vorstgevoelig zijn, kan je nu alvast naar binnen halen. Zet ze in de garage of in de schuur, of anders op zolder.
  • De vaste planten in de volle grond die uitgebloeid zijn afknippen en verwijderen van bladeren.

De najaarssnoei

NajaarssnoeiHet is belangrijk dat voor de levensduur van heesters en bomen dat zij eens per jaar worden gesnoeid.

Een overzicht van de ‘najaarssnoei’:

  • Alle Druiven moeten in het najaar worden gesnoeid.
  • Rozen mogen op kniehoogte gesnoeid worden, zodat ze geen zaad gaan vormen. Dat zaad neemt anders te veel energie van de plant.
  • De ‘ABC-bomen’ moeten worden nu worden gesnoeid om te voorkomen dat ze gaan bloeden als ze gesnoeid worden. ABC-bomen staan voor Acer, Betula en Carpinus.
  • De Juglans en Vitis (druiven) kunnen bij snoei in het verkeerde jaargetijde ook gaan bloeden. Het woord ‘bloeden’ wil zeggen dat grote hoeveelheden sap uit de gemaakte snoeiwonden of bastbeschadiging komen, waardoor de plant of boom kan afsterven.

Zorg voor de vogels in de tuin

Zorg voor de vogelsDe vogels die hier overwinteren zijn al naarstig op zoek naar beschutte plekjes voor de winter, zoals bijvoorbeeld een gemengde haag. Deze kan ook prima dienst doen als schuilplaats om nesten te bouwen.

Door alles wat is uitgebloeid nog niet meteen weg te halen, help je ze met een voedselvoorraad in de winter. Ook rozenbottels kunnen wat de vogels betreft blijven hangen. Dat is een ware traktatie voor ze!

Vogel Nestkastjes

Vogel nestkastjes waddinxveenNu is ook een goede tijd om nestkastjes op te hangen, of de bestaande nestkastjes even na te kijken en schoon te maken.

Wanneer je nu nieuwe nestkastjes ophangt, kunnen de vogels er alvast aan wennen. In het voorjaar zullen ze er dan eerder gebruik van maken.

Vogels Bijvoeren

vogels bijvoerenZodra het te koud wordt en er geen, of bijna geen insecten meer te vinden zijn, kan je de vogels bijvoeren. Al eten vogels bijna alles als ze honger hebben, normaal gesproken hebben ze specifieke voorkeuren:

  • Mezen en mussen houden van vetbollen, pinda’s en zaadjes;
  • Merelachtige vogels zijn gek op rozijnen, appels en peren;
  • Roodborstjes houden vooral van geraspte kaas;
  • De grote bonte specht doe je een heel groot plezier met een stuk spekzwoerd.

Tip! Als je besluit om de vogels bij te gaan voeren, probeer er dan op te letten dat je dat een beetje consequent doet. Vogels hebben de neiging om er op te gaan zitten wachten. In die tijd dat ze dan wachten, kunnen ze niets anders eten.